Career

EKSKURZIJE


Bilo da se odlučite za pešačke ture do interesantnih delova Nacionalnog parka Kopaonik ili za izlete do malo udaljenijih delova ovog kraja, sigurno ćete uživati. Izleti u okviru nacionalnog parka Kopaonik i njegovih interesantnih puteva svakako će Vam ponuditi nezaboravan odmor.

Vodopad Jelovarnik

Područje “Jelovarnik” svrstano je u prirodni rezervat Nacionalnog parka Kopaonik. Vodopad Jelovarnik nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1500 m, 25 km zapadno od Brusa i na oko 2,5 km istočno od Pančićevog vrha.
Pešačka staza spada u red teških.Od puta do vodopada je veoma lak pristup uz pomoć izgrađenih stepenica i par mostića, a sve to se nalazi pod veoma gustim krošnjama drveća tako da je u vrelim letnjim danima zagarantovano prijatno osveženje. Zimi je vodopad obično zaleđen i služi alpinistima kao odličan poligon za njihove treninge.

Vodenice potočare

Vodenice potočare su simbol ovog kraja. One nas podsećaju na stara vremena kada su bile centar seoskih okupljanja. Dužina staze je 2 km.

Đavolja Varoš

Spomenik prirode „Đavolja Varoš“ nalazi se na jugu Srbije, 27 km jugoistočno od Kuršumlije, 89 km jugozapadno od Niša i samo 80 km od hotela Junior. Ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Atraktivnost dva neviđena čuda prirode dopunjuju okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama. Ukupno je zaštićeno 67 ha površine.

Lukovska banja

Lukovska Banja se nalazi na jugu Srbije, na istočnim padinama Kopaonika. Nalazi se na 681 m nadmorske visine, što je čini najvišom banjom u Srbiji. Udaljena je 35 km od Kuršumlije, 336km od Beograda (perko Niša) i samo 40 km od hotela Junior. Karakteriše je obilje izvora mineralnih voda, netaknuta priroda šumovitog Kopaonika i čist vazduh. Po broju izvora mineralnih voda (postoji 28 Izvora i bušotina), različitog sastava i temperature (od 28 do 68°C ), i njihovoj izdašnosti (preko 100 l/s), spada u najbogatije u zemlji.

Župski muzej vina

Nalazi se u Aleksandrovcu, 30 km od Brzeća, u bivšem vinskom podrumu poljoprivredne škole i predstavlja simbol ove oblasti. U srednjem veku, tri najveća srpska manastira, Hilandar, Studenica i Žiča, imali su svoje vinograde i podrume vina u Župi. Župa – srpska Šampanja, kako je 1904-e godine nazvao francuski konzul Deko, nalazi se u kotlini između Kopaonika, Željina, Goča i Jastrepca. Oni kažu da je klima u Župi ista kao i klima u francuskoj Bordo oblasti. Okosnicu razvoja vinogradarstva i vinarstva od šezdesetih godina 20. veka činili su “Vino Župa” iz Aleksandrovca, osnovana 1956. ujedinjenjem 9 zemljoradničkih zadruga i “Rubin” iz Kruševca, osnovan 1955.

Ćele kula

Ćele-kula je spomenik iz Prvog srpskog ustanka koji je u znak odmazde tadašnja Turska vlast u Srbiji izgradila od lobanja poginulih srpskih ratnika u bici na Čegru. Nalazi se na 4 km od centra Niša, na putu ka Niškoj Banji.
Spomenik je izgrađen od lobanja srba koji su ubijeni po naređenju turskog sultana Mehmeda II, 1809 godine.

Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja se nalazi u Centralnoj Srbiji, na šumovitim padinama Goča, na 230 metara nadmorske visine, 60 km od hotela Junior. “Kraljica banja” ima dugu tradiciju kao turistički i zdravstveni centar.
Na samom izvoru tople mineralne vode, Vrnjci, Rimljani su podigli svoj centar za lečenje i rehabilitaciju, AQVAE ORCINAE. Među arheološkim nalazima su bazen, Rimski izvor mineralne vode (Fons Romanus) i brojni novčići koji su tu bacani iz kultnih razloga.
Danas, Vrnjačka Banja i njena okolina predstavljaju najinteresantnije turističko područje u Srbiji

Novi Pazar

Novi Pazar je jedinstven multietnički prostor gde se na jednom mestu susreću zapadna i istočna civilizacija. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, i predstavlja centar oblasti poznate kao Sandžak. Ovaj grad karakterišu uske turske ulice, dućani ispred kojih sede dućandžije i gledaju prolaznike, starinske kuće sa drvenim terasama, tvrđave u centru grada i mnogobrojne džamije koje daju ovom gradu posebnu orijentalnu atmosferu.
Na teritoriji ovog grada nalazi se manastir Sopoćani, manastir Đurđevi stupovi kao i ostaci Starog Rasa, nekadašnje prestonice prve srpske srednjevekovne države.
Od 1979. godine kulturno-istorijska celina Stari Ras zajedno sa manastirima Sopoćani i Đurđevi stupovi je pod zaštitom UNESCO-a.

Srednjevekovni grad Koznik

Ovaj srednjevekovni dvorac sagrađen je na nadmorskoj visini od 920 m. Srednjevekovni grad Koznik se prvi put spominje u Povelji Kneza Lazara 1381. godine. Prema istorijskim podacima, kneginja Milica je provela izvesno vreme u Kozniku. Postoji nekoliko legendi o Kozniku, ili kako ga narod zove Jerinin Grad. Najveći broj legendi kaže da je Prokleta Jerina zavela takav kuluk da su i životinje bile angažovane za izvlačenje materijala, kamena i drugoga na ovaj teško pristupačan vis. I koze su bile korišćene za iznošenje građevinskog materijala, pa je zbog toga, prema narodnom predanju, ovaj grad nazvan Koznik