Career

RELIGIOZNI TURIZAM NA KOPAONIKU


Manastiri koji privlače hodočasnike, istoričare i putnike daće vam alternativni način da doživite Kopaoničku oblast .

Svetilište Metođe

Veliko Metođe, svetilište iz III veka, nalazi se na mestu gde iz kamene litice teče voda kojoj se pripisuju lekovita svojstva. Ovo narodno svetilište je posvećeno Metodiju Olimpijskom.Još su Rimljani sagradili crkvu u kamenu. Crkva je u skorije vreme obnovljena i izgrađena tako da liči na crkvu koja je tu bila pre. Do crkve se stiže kombinovano (prevozom i pešačenjem), prevozom se putuje 40 minuta, a pešačenje traje 1 čas. Staza spada u red srednjih po težini. Osim toga što je prirodni rezervat u okviru Nacionalnog parka Kopaonik, Metođe je, jedno od najlepših i najmističnijih mesta ovog kraja i omiljena destinacija posetilaca Kopaonika jer se u blizini svetinje nalazi nekoliko metara visok gejzir.

Manastir Lepenac

Manastir Lepenac nalazi se u blizini Brusa, u ataru sela Lepenac, na 23km od hotela Junior. Manastirska crkva posvećena Svetom Stefanu, izgrađena je početkom XV veka. Manastir Lepenac predstavlja jednu od najvećih građevina moravske škole. Do manastira se stiže stazom kroz šumu u dužini od 700 metara.

Manastir Studenica

Nedaleko od živopisne klisure reke Ibar, na desnoj obali reke Studenice, opasan visokim zaštitnim zidom, uzdiže se manastir Studenica, jedan od najvećih i najveličanstvenijih manastira Srpske pravoslavne crkve, zadužbina velikog župana Stefana Nemanje. Manastir Studenica je jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve.
Nalazi se 39 km od Kraljeva. Od hotela Junior udaljen je 80 km.
Mnogi vernici i poznavaoci srednjovekovne kulture u Studenicu dolaze samo da bi videli “Raspeće Isusa Hrista” (Studeničko raspeće), fresku koja se smatra jednom od najlepših u Srbiji.
Danas ovaj manastir poseti oko 60.000 ljudi godišnje koji, osim što žele videti freske, žele i odati počast moštima koje se u njemu nalaze.
UNESKO je 1986. godine uvrstio Studenicu u listu Svetske kulturne baštine